Kedves Olvasó!
 
 
Az alábbiakban összefoglaljuk azokat a szempontokat, amik segíthetik annak eldöntését, hogy a fordított ozmózis víztisztítók közül nyomásfokozó nélküli, vagy nyomásfokozóval szerelt berendezést vásároljanak.
Általános ismeretek:
A fordított ozmózis víztisztító, az általa kiszűrt szennyeződések, mindössze 4-5 %-át tartja magába. Ezt a feladatot a 3 előszűrő látja el! Ezek védik az olyan szennyeződésektől (például a vas és a klór) a membránt, amik idő előtt tönkre tehetnék. A valódi szűrést az ozmózis membrán látja el, ami baktériumoknál kb. 1000-szer kisebb szennyeződéseket is kiszűri. A membrán által kiszűrt szennyeződést (az összes kiszűrt szennyeződés 95-96%-a) a víztisztító automatikusan (amikor termeli a friss vizet) lemossa a membránról és visszajuttatja a szennyvízhálózatba.
A kérdés, hogy a megtermelt ozmózisvíz és a szennyvíz milyen arányban áll egymással.
Ez a gépválasztásnál (nyomásfokozós, vagy nyomásfokozó nélküli) szempont lehet, ezért foglalkoznunk kell vele. Egy nyomásfokozó nélküli víztisztító a hálózati nyomástól (a megengedett 3-7 bar!) függően, 1,5-4 liter öblítővizet használ 1 liter megtermelt tiszta vízhez. Nagyobb nyomásnál kevesebbet! A nyomásfokozós változat kb., 1,5 litert! A nyomásfokozós változat áramfelhasználása elhanyagolható!
Alapszempont:
Ahol nincs meg stabilan a 3 bár nyomás; vagy szükséges, hogy a víztisztító 1,5 óra alatt termeljen 10 liter vizet (megjegyzés: a nyomásfokozó nélküli kb. 2-3 óra alatt tudja ezt!), ott mindenképpen a nyomásfokozós változatot kell választani.
Egyéb szempont:
A membrán élettartama
Mivel Magyarországon általában kemény a víz, ezért a membránt célszerű folyamatosan viszonylag erős vízsugárral öblíteni, így a membrán élettartamát kevésbé fogja csökkenteni a kemény víz.
Ahhoz, hogy a membránöblítés jól funkcionáljon, a víztisztítókat 400-as furatú áramlásszabályzóval rendeljük. A 400-as, viszonylag nagyobb furattal rendelkező áramlásszabályzó, a vizet kevésbé tartja vissza a membránon, a membrán öblítéséhez így nagyobb vízsebességet biztosít, így nyomástól és géptípustól függetlenül a membránok hosszútávon is kiválóan működnek.
A fentiek velejárója, hogy a víztisztító így 1 liter tiszta vízhez 1,5- 4 liter öblítővizet használ a nyomástól függően.
7 bár nyomásnál, vagy nyomásfokozós típusnál kb. 1,5 litert, míg 3 bárnál kb. 4 litert.
Egy példa: ha 10 liter tiszta vizet enged ki a család egy nap, akkor az ehhez felhasznált öblítő víz 15-40 liter lehet, ami havonta 0,45-1,2 köbméter plusz vízfogyasztást eredményez.
Egy gondolat: Ahol 1 köbméter víz (csatornadíjjal) 400 Ft, ott ez nem valószínű, hogy a döntés szempontja lehet. Ahol viszont 1600 Ft, ott elgondolkodtató.
Természetesen külön kérésre, kisebb furatú áramlásszabályzót is tudunk a víztisztítóra szerelni!
(A nyomásfokozós változat áramfogyasztása elhanyagolható!)
 
Az ozmózis víz használatával a fenti összegeknél lényegesen többet spórolhatunk, mivel:
-          kevesebb sót, cukrot kell felhasználnunk italkészítéskor főzéskor;
-          ételeink tovább elállnak;
-          nem kell egyéb vizeket vásárolnunk;
-          vélhetően kisebb eséllyel leszünk gyógyszerfüggőek.
 
 
Szélsőségek:
A)
Ha egy család napi 20 liter ozmózis vizet használ és csak 3 bár a nyomás és nyomásfokozó nélküli változatot használ (kb. 4 szerese a szennyvíz a tisztított víznek!) a napi családi vízfogyasztás 20x4=80 literrel emelkedik.
Ez egy hónapban 2,4 köbméter. Ha egy köbméter vízdíj csatornadíjjal 1.500 Ft (tehát nagyon magas!) a havi vízdíj csatornadíjjal, 2,4x1.500=3.600 Ft-tal emelkedik. Ez az összeg a fele lenne, ha nyomásfokozós gépet választott volna.
 
B)
Ha egy család napi 5 liter ozmózis vizet használ és 6 bár a nyomás és nyomásfokozó nélküli változatot használ (kb. 2 szerese a szennyvíz a tisztított víznek!) a napi családi vízfogyasztás 5x2=10 literrel emelkedik.
Ez egy hónapban 0,3 köbméter. Ha egy köbméter vízdíj csatornadíjjal 300 Ft (tehát nagyon alacsony!) a havi vízdíj csatornadíjjal, 0,3x300=100 Ft-tal emelkedik. Nincs értelme nyomásfokozós víztisztítóról beszélni!
 

POINT csapszűrő     KDF zuhanyszűrő     POINT zuhanyszűrő     Mobil víztartály     Fordított ozmózis viztisztítók    
Víztisztító berendezések, eszközök