Gondolatok az ivóvíz kémhatásáról
A Kisváros Kft. által forgalmazott CSM membránnal felszerelt fordított ozmózis víztisztítók által szűrt víz pH értéke a méréseink szerint 6.2 és 7.1 közötti, tehát kimondható, hogy körülbelül semleges!
Véleményünk szerint ez a legtökéletesebb víz, amit ihatunk!
 
A legtisztább hegyi vizek, patakok pH-ja 6,5 és 7 közötti!
 
Dr. Országh József véleménye:
Az emberi szervezet nem egy egyedényes kémiai reaktor, amelyben amikor a vizes oldat túl savas és lúgot öntünk bele akkor semlegesítjük. Ez a nézet, egy elsőéves vegyészhallgató tudományos szintjén mozog. Természetgyógyászatban pontosan az igen savas kémhatású tiszta citromlevet írják elő a szervezet savasságának a csökkentésére. Erről ugyan nem ismerek pontos adatokat, de a bio-elektronikai gyakorlat alapján feltételezhető, hogy a vér és más belső folyadékok pH-ját nem proton-, hanem elektroncserés reakciók szabályozzák. A bázikus kémhatású víz fogyasztása bizonyos esetekben jót tesz a szervezetnek, de ehhez a víz pH értéke nem nagyon járul hozzá. Minden esetben, enyhén lúgos víz fogyasztását jobb csak egy kúra idejére korlátozni. 
A protonegyensúlyok a szervezetben igen hatásos pufferkeverékekkel nagyon stabilak. Egyszerű, protonbevitel, vagy protonban szegény, lúgos víz ivása a belső protonegyensúlyokat mérhetően nem befolyásolja. Ennek van egy nagyon egyszerű magyarázata. A gyomorban a protonaktivitás egy körül van, a pH nulla körül mozog. Az ivóvízzel bevitt protonaktivitás több nagyságrenddel kisebb. Tegyük fel, hogy egy személy egyszerre megiszik fél liter semleges, hetes pH-jú vizet. A nullás pH-ju gyomrában van, mondjuk igen kevés, egy deciliter gyomorsav – a valósában ennél több van. A fél liter (egy húzásra) megivott víz után a gyomor pH-ja nulláról 0,78-ra nő, pontosan a hígítás miatt. Ha a semleges víz helyett ez a személy fél liter erősen lúgos, kilences pH-jú vizet iszik, a gyomornedvektől a víz 5x10-6 mól protont von el, ami a gyomorban lévő 0,1 mólos protonmennyiség öt tízmilliomod része. A gyomor pH-ja ekkor is csak 0,78-ra nő. A különbség a két víz között a gyomorban semmilyen műszerrel nem mérhető, mert a pH érték ötödik tizedesjegyén jelentkezik – elméletben. Tehát, vízivásnál csak a gyomorsav hígításának a hatása fog mérhetően jelentkezni s ezen a megivott víz pH értéke semmit nem változtat. Szerencsére ez így van. Hogy a gyomor pH-ját 7-re, vagyis a semlegességi pontra vigyük, ahhoz négy gramm zsírszódát kellene lenyelni, s ez viszont súlyos károsodáshoz vezet.
A gyomor protonaktivitásával csak igen súlyos gyomorbetegség esetén vannak problémák. 
 
Az a megállapítás, ami szerint a lúgos vizek "hidrogént" tartalmaznak, pontosabban magasabb „hidrogén aktivitásuk” van, amelyek a szabad gyököket lekötnék helyes, de egy nem teljes információ.
A lúgos vizek rH2 értéke valóban valamivel alacsonyabb, mint a semleges vizeké, és pontosan ez a redukáló hatás (magasabb elektronaktiviás) köti le a szabad gyököket, egy viszonylag bonyolult és részleteiben még nem teljesen ismert mechanizmussal. Ezzel szemben nem szabad elfelejteni a lúgos vízzel járó igen alacsony protonaktivitást. Nagyon nagy tudású kutatók is beleesnek ebbe a csapdába, azon egyszerű oknál fogva, hogy bio-elektronikai ismeretek hiányában, nem ismerik az ORP (redox potenciál) azon megtévesztő tulajdonságát, hogy ez a potenciál, a tudományos közhiedelem ellenére, nem határozza meg egyértelműen a vizes közeg elektronegyensúlyát. Az ORP a proton- és elektroncserés reakciók hatásainak az algebrai összege. Ebből következve, amikor a pH magas, ez bizonyos mértékig az rH2-t is csökkenti. Innen adódik az a kísérleti megfigyelés, ami szerint a lúgos vizek (bizonyos mértékig) úgy viselkednek, mint az alacsony rH2-jü redukáló vizek. Sajnos az alacsony protonaktivitás ennek az éremnek a másik oldala. 
 
 
A Kisváros kft. hozzáfűzése:
 
Ennek ellenére, aki szeretne lúgos vizet fogyasztani, az vásárolhat visszasózó egységet, amivel lassú átfolyás esetén akár a 9-es pH-jú vizet is tudunk készíteni. Amennyiben ezt az egységet utolsó egységként szereljük fel a víztisztítóra, úgy a tiszta vizes csap segítségével változtatva a kifolyás erősségét, tudjuk szabályozni a pH-t.

 


POINT csapszűrő     KDF zuhanyszűrő     POINT zuhanyszűrő     Mobil víztartály     Fordított ozmózis viztisztítók    
Víztisztító berendezések, eszközök