KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ
A féléves szűrőcsere elvégzése, a szűrők cseréjének lépései(szigorúan betartandó!):
 
Nyomásfokozós készülék esetén kapcsolja le a hálózatról a készüléket, amennyiben alkalmazza a nyomásfokozást (3 bár hálózati nyomás alatt szükséges!)!
 
• 1. Zárja el a berendezés vízvételi csapját (fém csap, általában kék színű műanyag borítású karral). A kar merőlegesen álljon a csőre, - ekkor van elzárva!
 
• 2. Engedje le a tartályban lévő összes vizet a tisztavíz csap megnyitásával és tárolja a szükséges mennyiséget a további felhasználásig egy edényben, mivel a szűrőcsere befejezését követően kb. még 5-6 óráig nem lesz tiszta víz!
(Megj.: a szűrőcseréhez is szükség lesz 1,5 dl tiszta vízre!)
 
• 3. Emelje ki a gépet a helyéről, egy jó nagy törölközőre. A törölköző a víztisztítóból kifolyó víz felszívására, illetve a víztisztító csúszásmentes elhelyezésére szolgál. A kiemelésnél stabil fogást keressen, nehogy sérülhessenek a csövek, illetve a csatlakozások.
Tipp: A törölköző alá célszerű két darab vastag vágódeszkát tenni, amin stabilan áll a gép, mindig azon a két lábán (szűrőtestén), amit éppen nem cserélünk. Így nem kell megemelni (elég nehéz egy kézzel) az aktuális szűrőház kicsavarásakor a készüléket!
 
• 4. A fehér „szűrőház kulccsal" (beszereléskor a gép mellé letthelyezve!) csavarja le a jobb oldali, áttetsző szűrőházat, jó haközben valaki segít, és tartja a gépet.(A szűrőházak kicsavarása, ha a víztisztítót felülről nézzük, azóramutató járásával megegyező irányban történik, hiszen a házaknormál(jobb)menetesek, viszont alulról vannak be(fel)csavarva!)
Igen nagy erő kell hozzá, ha nem megy másként, fektesse el a víztisztítót, finoman térdeljen rá a vázára és kulcsot két kézzel fogva lazítsa ki a szűrőházakat! Ha ez csak így sikerült, természetesen állítsa vissza függőleges helyzetbe a víztisztítót a szűrőházakban lévő víz kifolyásának elkerülése érdekében! Csavarja le a jobb alsó – általában átlátszó – szűrőházat, itt megy bele a víztisztítóba a tisztítandó víz (a gépet nem célszerű megdönteni, csak megemelni – a fenti vágódeszkás tipp alkalmazásával megemelni sem kell –, mert sok víz kifolyhat!), majd vegye ki belőle a használt szűrőbetétet (a betétet dobja ki!) és mossa ki a szűrőházat (mosogatószerrel!) maximum langyos hőmérsékletű vízzel, a fekete „O" gyűrűk védelmében. Az „O" gyűrűk a meleg víztől kitágulnak! Az „O" gyűrűk gyárilag be vannak kenve szilikon zsírral. A szilikon szír védi az „O" gyűrű anyagát, és becsavaráskor síkossága biztosítja, hogy az „O" gyűrű ne mozduljon el! A mellékelt szilikon zsírral (a nagy aktív szén előszűrő tetején megtalálja!) célszerű bekenni egészen vékonyan az „O" gyűrűket. Szilikon zsír hiányában a szappan is megfelelő! Ellenőrizze, hogy az „O" gyűrű megfelelő helyen van!
 
A fertőtlenítés első fele (A szűrőbetétek cseréjekor mindig elvégzendő!):
 
A víztisztítók fertőtlenítéséhez gyártott ezüst kolloid (10 ml-es üvegben, garanciazáras kupakkal, kupakcseppentővel.) kb. 10-szeres töménységű (100 ppm!), mint a kereskedelemben általában vásárolható ezüstkolloidok! Minőségben a legmagasabb kategória az ezüst tisztasága, és az előállításnál használt 2-szeresen desztillált víz révén! Szemcseátmérő: 5-50 nanométer! A tudomány mai ismeretei alapján kb. 650 féle baktérium, vírus és gombás betegségre hatásos. Az ezüsttel szemben a kórokozók nem tudnak rezisztenciát kialakítani, nincsenek mellékhatások, még túladagolás esetén sem.
 
Megjegyezés: A 10-szer hígabb változatot 2.700 Ft-ért lehet megvásárolni. A Víztisztítókhoz nagytételben rendelt 10-szer töményebb változat ára Ügyfeleinknek bruttó 3.750 Ft.
 
Az üvegcsében kb. 250 csepp ezüst kolloid van, ami a víztisztító 3 fertőtlenítésre elegendő, tehát a mostani szűrőcserekor csak az 1/3-át használja el!
Az emberi szervezetre nem veszélyes!
Teljes sötétségben, +5 – 25 C º között tárolandó!
A készítményt csak felnőttek használhatják! Gyermekek elől elzárva kell tartani!
Ne tárolja TV, mikrohullámú sütő, működő villamos gépek, mágnesek közelében!
 
A három előszűrő házba mielőtt betenné az új betéteket, öntsön kb. fél-fél deci tiszta vizet, majd cseppentsen a fertőtlenítőszerből az első átlátszó házba 20 cseppet, a középsőbe 15 cseppet, a harmadikba 10 cseppet!
 
Helyezze be az új 5 mikronos szűrőt a házba, és függőleges helyzetben, lassan, nem „dülöngetve", csavarja fel a házat a helyére kézzel, húzza meg kézzel erősen (ez után már dülöngélhet!), majd a kulccsal húzza meg. Nem szükséges nagy erővel meghúzni, mert a tömítés úgysem fog ereszteni, viszont a nagyon erős meghúzás esetén a következő karbantartáskor lehet, hogy nagyon nehéz lesz lecsavarni a szűrőházakat!  A szűrőház tömítésénél is feleslegesen nagy feszültség keletkezhet erős meghúzás esetén! Ezek után ezt a folyamatot ismételje meg először a középső, aktív szénszűrő cseréjekor. (Itt különösen ügyeljen, hogy a becsavaráskor a szűrőbetét egyenesen álljon!) A szénszűrő tetején lévő fehér, vagy fekete gumitömítést célszerű síkosítani szilikon zsírral, vagy akár szappannal. Harmadjára a bal oldali szűrőházban lévő 1 mikronos szűrőt cseréje ki. Itt kél el a legjobban egy a gépet tartó segítség, de ha a másik oldalról - hátulról gugolunk a géphez -, jobb fogást találhatunk).
 
• 5. Cserélje ki az utószűrőt, és amennyiben szükséges a biokerámia és visszasózó egységet is (25 cm hosszúak és 5 cm átmérőjűek), figyelve az áramlási irányra (a szűrőházon jelölve!). A csavarokat nem kell a csöveken elmozdítani, nehéz is lenne, hiszen egy vájatot mélyítettek maguknak az első becsavarásukkor.
 
• 6. Csak kétévente elvégzendő: csavarjuk ki a membránház (a víztisztító fémvázán fekvő legvastagabb szűrőház!) fedelébe bevezető, valamint a másik felén lévő két kimenet közül a felső (inkább a membránház széle felé eső!) csövet az anyacsavarjuk segítségével. Így a membránházat ki tudjuk emelni a helyéről! Csavarjuk le a membránkulcs segítségével a membránház fedelét! A membránházból egy fogó segítségével húzzuk ki a membránt. Mossuk ki belülről a membránházat, majd toljuk vissza az új membránt. Csavarjuk vissza a membránfedelet, elég kézzel, közepes erővel meghúzni! Az új membrán két apró gumitömítését, valamit a membránfedél tömítését érdemes szilikon zsírral, vagy szappannal bekenni.
 
• 7. A fertőtlenítés második fele (A szűrőbetétek cseréje után közvetlenül kell elvégezni!):
 
A tartály legyen üres, lásd fent 2. pont! A mosogató pultra szerelt tisztavízcsap segítségével tudja leengedni a tartály vizét!
A mosogató pultra szerelt tisztavízcsap legyen elzárva! A csapok az óramutató járásával megegyező irányba záródnak!
Legyen elzárva a berendezés vízvételi csapja (Fém fogantyú, általában kék, műanyag borítással). A kar merőlegesen álljon a vékony fehér csőre, - ekkor van elzárva!
 
Szerelje le a tartályhoz vezető csövet (a tartályt, ha szükséges, sose a tetején lévő elzárójánál fogva mozgassa!) és rázza ki belőle a vizet. A csavarokat nem kell a cső két végén elmozdítani. A cső két végét tartsa felfelé, csepegtesse a fertőtlenítő folyadékot (30-40 csepp!) a csőbe. Ez nem egyszerű, néha érdemes megpöcögtetni a csövet. Egy pipetta megkönnyíti a fertőtlenítő csőbe juttatását! Ne engedje kifolyni a csőből a folyadékot! Először a tartályhoz szerelje vissza a csövet, majd a gépen lévő T idomhoz!
 
Ha minden csövet rögzített a megfelelő helyre és a csavarokat is meghúzta, nyissa ki a berendezés vízvételi csapját (fém fogantyú, általában kék, műanyag borítással). Nyomásfokozós készülék esetén kb. egy perc elteltével, kapcsolja vissza a hálózatra a készüléket, amennyiben egyébként alkalmazza a nyomásfokozást! A vízvételi csap megnyitását követően egymás után megtelnek az előszűrő házak vízzel, majd elkezd megtelni vízzel a tartály is.
 
Ellenőrizze a készülék szigetelését!
 
Kb. 30 perc elteltével nyissa ki a mosogató pultra szerelt tisztavíz csapot, de amint megjelenik a víz, zárja vissza!
Ekkor a még tömény fertőtlenítő szer, eljut a csap végéhez is!
 
Ellenőrizze ismét a szigetelést, majd helyezze vissza a készüléket az eredeti helyére. Várjon minimum 2 órát! A tisztavízcsap megnyitásával engedje ki a tartályból a vizet (A tartályból akkor ürült ki a víz, amikor már csak a frissen termelt víz folyik a csapból egészen vékony, 1-2 mm-es sugárban.), majd zárja el a tisztavízcsapot és várjon ismét minimum 2 órát. A mosogató pultra szerelt tisztavízcsap megnyitásával engedje ki ismét a tartályból a vizet. A mostantól termelt ozmózisvíz már fogyasztható!
 
 
Kérjük rögzítse a Gépkönyvben található Szerviznaplóba a szűrőcsere megtörténtét!
 
 
FONTOS:
Amennyiben a szűrőcserét követő reggel (tehát tele tanknál), a berendezésre téve a kezünket remegést érzünk; vagy a berendezés hangot ad; vagy a mosogató tálca lefolyójába hallgatva csurgás hallható; vagy a berendezés főelzáróját hidegnek érezzük, tehát vélhetően folyamatosan átfolyik rajta a víz (megjegyzés: a legbiztosabb, ha a szennyvízbilincsből kihúzzuk a csövet!), az nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy a víztisztító egyik szelepe beragadt, így a szennyvíztermelés tele tartálynál sem áll le! Tehát azt kell leellenőrizni, hogy tele tartálynál (pl. reggel, ébredéskor!) a szennyvízhálózatba vezetett csövön keresztül folyik-e a víz! (Megj: Ezt a vizsgálatot havonta érdemes megismételni!) Ha folyik, zárja el a bejövő vizet a hálózati csatlakozás fém, kék műanyag borítású elzáró karjával (valamelyik irányba, 90 fokos elfordítás, a hajlékony csőre merőleges irányba!), várjon 3 percet, majd nyissa vissza. A leírtakat elvégezve nagy valószínűséggel a szelep kipattan, és a továbbiakban már jól fog működni! Ha ez nem válik be, akkor nyomás alatt, nyitott tisztavíz csap mellett, állítsa fejre a víztisztítót, rázza meg, így a hibát okozó légbuborék valószínűleg elmozdul.
 
 
Sikeres szűrőcserét és sok boldogságot kíván a tiszta vízhez a Kisváros Kft. csapata!
 
 
Hívhat bármikor, ha kérdése van: Lakatos Attila (okleveles vízügyi mérnök) Tel: 06-20-47-00-594
 

POINT csapszűrő     KDF zuhanyszűrő     POINT zuhanyszűrő     Mobil víztartály     Fordított ozmózis viztisztítók    
Víztisztító berendezések, eszközök