Háztartási Fordított Ozmózis Víztisztító Készülékek
szűrőcsere-gyakoriságáról
 
ÁNTSZ és gyártói előírás is, hogy minimum negyed évente (pl. iskolák, óvodák, nagycsaládok esetében) - fél évente (normál háztartások esetében) az előszűrőket és az utószűrőt cserélni kell és fertőtleníteni kell a rendszert. Egyébként egy készülék karbantartása napi 95-130 Ft-ba kerül (extra felszereltség és karbantartási konstrukció függvénye), nem biztos, hogy ebből érdemes pl. 70-100 Ft-ot csinálni a késleltetett szűrőcserével, kockáztatva a vízminőséget és a szelepek helyes működését (a helytelen működés havi 5-10.000 Ft vízdíjszámla növekedést és a szűrőbetétek azonnali cseréjét vonhatja maga után).
 
Ha nem cseréljük megfelelő időben a szűrőket az ozmózis membrán (a víztisztító fő szűrőegysége) sem bírja ki a 2 évet, és rövid idő alatt jelentősen csökkenhet a szűrés hatásfoka, valamit a tiszta víz öblítővíz arány is romolhat.
 
Összefüggésben van-e a vízfogyasztással a szűrőcserék gyakorisága?
 
A gyártók véleménye szerint, ahol ilyen mennyiségű klór van a vízben (kb: 0,2 - 2 mg/liter!), ott félévente mindenképpen célszerű cserélni fogyasztástól függetlenül, hiszen kis fogyasztás esetén is a kemény, klóros csapvízben állnak a szűrők! Gondoljunk bele, hogy amikor nem használjuk a víztisztítót az előszűrőkben lévő baktériumok akkor is mozognak, táplálkoznak. Mind az 5 és 1 mikronos szűrőt, mind az aktív szenet tönkreteszik. A szénszűrő is folyamatosan terhelődik használattól függetlenül, egyre több klórt és egyéb vegyületet köt meg magába. Ráadásul, amikor nem használjuk a készüléket, ez az egész egy magasabb vízhőmérsékleten zajlódik, ami fokozott baktérium aktivitást jelent.
Az aktív szénszűrő klórszűrési hatásfoka fél évet követően drasztikusan csökkenhet. Ez azt jelenti, hogy a membránra több klór érkezik. A membrán persze 100%-osan kiszedi a még meg nem szűrt klórt és minden mást (tehát a szűrés hatásfokán még nem látszik a membrán idő előtti elhasználódása!), de rohamosan csökkenhet a teljes szűrés hatásfoka, mivel a klór tönkreteszi a membránt. Más cégeknek Magyarországon vannak olyan másfél, két éve üzemelő gépeik, ahol csak évente cserélték a szűrőket. Itt a szűrés hatásfoka az elvárt 95-98%-ról átlagosan 50%-ra csökkent, nem beszélve a szűrő belső felületén jelentkező lerakódásokról.
Megj.: Külső szemrevételezéssel nem lehet megállapítani, hogy mennyire elhasználódottak a szűrők.
 
Meghibásodásuk is lényegesen gyakoribb az ilyen nem megfelelően karbantartott víztisztítóknak, hiszen pl. az előszűrők csökkent teljesítménye nyomán több nagyobb méretű, hibák forrását okozó részecske kerülhet a berendezés érzékeny részeibe.
 
Másik, még nem említett szempont a szűrőbetétek ára. Ha valaki egy picit ritkábban cserélné a szűrőket, csak jelentéktelen összeget spórolna, és vélhetően csak rövidtávon. Véleményünk szerint ezen nem érdemes spórolni.
 
Ha valaki az anyagiakra helyezi a hangsúlyt, akkor is pórul járhat a fent említett gyakoribb membráncsere, vagy megemelkedett vízdíjszámla, az előszűrők idő előtti cseréje, vagy a rosszabb vízminőség miatt!
 
Az olyan cégek, akik éves szűrőcserét hirdetnek, meg kell kérdezni, hogy bárki a cégnél rendelkezik-e bármilyen vízügyi ismereteket igazoló bizonyítvánnyal. Ki kell kérni az ÁNTSZ engedélyüket, már ha van, és meg kell nézni, hogy mi szerepel benne. Ilyen mások által karbantartott készülékek miatt hívnak sokan Bennünket. A vízminőség szinte mindenhol kifogásolható. Sok esetben drasztikus vízdíjszámla növekedés is volt az elromlott szelepek vagy az eltömődött ozmózis membrán miatt. Azt is hozzá kell tenni, hogy ezek a készülékek általában már eleve szabálytalanul lettek beüzemelve, valamint semmilyen baktérium védelemmel sincsenek ellátva.
 
Összességében mindenképpen javasoljuk a minimum félévenkénti karbantartást!
 
Még egy fontos megjegyzés a vízfogyasztásról:
 
Általános tapasztalat, hogy ahol többet használják a víztisztítót, ott picit jobb a vízminőség: tehát nyugodtan használjuk, - és akár néha (pl.: hetente-kéthetente) engedjük le az összes vizet a tartályból. A tiszta vizet lehetőleg a munkahelyre is el kell vinni. Amennyiben csak műanyagpalackban tudjuk vinni, akkor teának bekeverve tegyük a palckba, hogy a víz oldóképessége (ne oldjon ki káros anyagokat a palackból) csökkenjen.
 
A nyugati országokban is a féléves karbantartás az általános. Ott sok helyen nem klórozzák a vizet, valamint eleve 3-szor, vagy akár 10-szer jobb víz folyik a csapból. Pl. Magyarországon hely és idő függvényében, 200 és 700 milligramm/liter közötti a csapvíz oldott anyag tartalma, ez Ausztriában, Franciaországban, Olaszországban, Svájcban, Svédországban - ahol mértük - átlag 100 milligramm/liter volt, bár hallottuk, hogy Ausztriában is vannak 250 körüli értékek. Tudjuk, hogy az USA-ban nagyon sok helyen 10-50 milligramm/liter közötti ozmózis víz folyik a csapból már 25 éve. (megjegyzés: Az USA-ban drasztikusan csökkent a rákos megbetegedések száma! Magyarországon drasztikusan nőtt, 2005-ben már 60 emberből egynél diagnosztizáltak rákot. 2006-ra kiérdemeltük „A RÁK FŐVÁROSA” címet.)

POINT csapszűrő     KDF zuhanyszűrő     POINT zuhanyszűrő     Mobil víztartály     Fordított ozmózis viztisztítók    
Víztisztító berendezések, eszközök